НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

  [BG]   EN  
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

 
Рейтинг: 3.00
(1127)
Новини
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За нас
Проекти
Анкети
Традиции и обичаи
Клуб "Млад приятел на книгата"
Състав за изворен фолклор
Състав за стара градска песен "Старата липа"
Детска театрална група "Убастия"
Състав за художествено слово "Аз Буки Веди"
Школа по изобразително изкуство
Декларации по чл. 19а от Закона за народните читалища
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ - 2
Полезни връзки
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Текущи проекти Календар

Новини 10:33
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Проведе се Втори фестивал на занаятите "ПО МАЛКОТЪРНОВСКИ - ОТ ИЗВОРА НА СТРАНДЖА"
http://www.agora-bg.org/bg/news.html?newsid=363
Отново бяхме приятно изненадани да видим множество хора, дошли да споделим заедно удоволствието от завръщането на местните традиции и занаяти в Малко Търново. Това се случи по време на второто издание на Фестивала на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа”, проведен на 27 юли 2013 г.
Реализирането на този фестивал е в резултат на една обективна потребност на гражданите да преоткрием странджанската фолклорна култура, да върнем отмиращите вече традиции, за да съхраним своята памет и национална гордост. Участници в инициативата са местните хора, които се занимават с работа с текстил, дърводелство, кошничарство, дърворезба, изобразително изкуство, занаятчии. Имаше щандове с изделия от натурално козе и краве мляко, манов мед, плетива от вълна, сувенирни изделия от кленови пръчки, автентични странджански пътеки, накити от мъниста и др.
6 жени от с. Стоилово показаха на събралите се местни, гости и журналисти как се омесва пита, как се „насажда” зелник и как се пекат в подница под връшник.
Интерес предизвика и изложба - конкурсът „Царица на зелника“. Зелникът е уникално ястие, характерно за странджанската кухня. Жури в състав Дафинка Михайлова, Йордан Атанасов, Стоян Стоянов и Стефан Златаров, отличи най-вкусните зелници. Присъстващите на инициативата успяха да опитат и другите изложени кулинарни изкушения.
Процесът „обработка на вълна“ бе представен от Сдружение „Златно руно“- с. Звездец. С помощта на опитните плетачки всички, които имаха желание, се включиха в тепането и плетенето на артикули.
В обучението на Химна на Странджа „Ясен месец“ се включиха много хора. Обучителките Катерина Драчева и Донка Тенева пяха с мандолина и със съпровод на гайда в изпълнението на Константин Георгиев от гр. Бургас.
Деца от града и туристи се включиха в работилницата по килимарство. Всеки желаещ получи станче, на което се научи как се правят килимчета и кои цветове да използва, за да изработи автентична странджанска пътека.
Следобяд бе открита изложба на художника Динко Костадинов, чиито живописни картини представят част от бита и културното наследство на Странджа.
Фолклорната програма на вечерта бе посветена на 30-годишнината от създаването на Фолклорен състав „Филек“ към читалището. В нея се включиха именитите странджански изпълнители Милка Андреева, Велко Велков, Петко Нанчев, Зорница Георгиева, Костадин Михайлов, съставите към читалището и фолклорен състав „Магда Пушкарова“ към Клуб на пенсионера - Малко Търново.
Фестивалът завърши с нестинарска програма, представена от Костадин Михайлов.
По време на инициативата центърът на Малко Търново бе нашарен с „плетени графити”. Арка, украсена с автентични странджански пътеки и плетени цветчета, бе поставена на входа на плащада. Всичко това допринесе за доброто настроение на всички присъстващи.
Фестивалът бе организиран от читалището с финансовата подкрепа на Община Малко Търново, Комуникационна агенция „Про Уей“ – гр. София, Верига магазини „Мосю Бриколаж“ – Търговски център гр. Бургас, Къща за гости „Билдникс“- Малко Търново, Атанас Стоев, Катя и Дичо Войкови, Милка Коларова.
Оставаме в очакване на третия Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа”, където ще представим още и различни дейности и атракции.
21 Август 13, 10:33   

0.0504