НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

  [BG]   EN  
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

 
Рейтинг: 3.00
(1127)
Новини
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За нас
Проекти
Анкети
Традиции и обичаи
Клуб "Млад приятел на книгата"
Състав за изворен фолклор
Състав за стара градска песен "Старата липа"
Детска театрална група "Убастия"
Състав за художествено слово "Аз Буки Веди"
Школа по изобразително изкуство
Декларации по чл. 19а от Закона за народните читалища
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ - 2
Полезни връзки
За контакти


Текущи проекти Календар

Традиции и обичаи / Бабин ден

Бабин ден
29.12.09 15:08

Автор:Използвани са данни от книгата на Вида Букувинова "Стародавно Граматиково"
Това е последният празничен ден от групата на зимните празници.
Вземи в gLOG
Бабинден се отбелязва от всички жени, които са раждали, като централна фигура е бабата /акушерката/. На този ден рано сутринта всяка жена посещава бабата, която я е обродила. По традиция тя носи на бабата джезве с топла вода, един неначенат /цял/ сапун, нов месал за ръце, и други дарове- брашно, яйца, сланина.
Бабата посреща всяка жена в къщата си, като й поливат с водата от джезвето да си измие ръцете със сапуна и й подават месалчето да се избърше. След този ритуал сапунът и месалчето остават за бабата.  На тези жени, на които им предстои да раждат, бабата дава залушка /хапка/  хляб, натопена в малко сол. Жената трябва да погълне хапката наведнъж, за да роди лесно. Когато се съберат жените, бабата ги почерпва и ги благославя те и децата им да бъдат живи и здрави.
Надвечер младите жени правят хоро на хорището. Една или две от тях са се обличали като мъже. Вземат кросното от стана, връзват го от двата края и го мятат на гръб за пушка. В ръцете си носят здрави каиши или въжета, за да ловят мъжете. В този ден рядко се виждат мъже около хорището, но този, който мине, жените го улавят. Ако не им даде бакшиш, най- безцеремонно правят опит да му свалят гащите, което предизвиква много смях сред развеселените от пийването жени.
В Малко Търново всяка година се отбелязва Бабинден. На тържество, на което присъстват само жени, се кани акушерка. Родилката, която е родила най- скоро, й полива да си измие ръцете с нов сапун, след което й подава нова хавлия да се избърше. Празникът преминава в голямо веселие, песни и танци.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1808