НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

  [BG]   EN  
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

 
Рейтинг: 3.00
(1127)
Новини
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За нас
Проекти
Анкети
Традиции и обичаи
Клуб "Млад приятел на книгата"
Състав за изворен фолклор
Състав за стара градска песен "Старата липа"
Детска театрална група "Убастия"
Състав за художествено слово "Аз Буки Веди"
Школа по изобразително изкуство
Декларации по чл. 19а от Закона за народните читалища
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ - 2
Полезни връзки
За контакти


Текущи проекти Календар

Традиции и обичаи / Кукеровден

Кукеровден
29.12.09 16:01

Автор:По материали на Жечка Калоянова
В обичаите на странджанското население са запазени мистични елементи. Смята се, че те са наследени от траките. Подобни са кукерските игри и паликошът.
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Кукерските игри са цяло карнавално шествие. Играли са се в седмицата между Местни и Сирни заговезни.  При тях  главни действащи лица са мъжете. Още от Коледа и Нова година се определят длъжностите- кукер, доктор, бръснар, орач, сеяч, магаре,  бабата, булката и т.н. Най- важната фигура в този ритуал е кукерът. Той е облечен с овчи и кози кожи, с рога на главата и с много клопки и звънци. Четата обикаля из цялото село и спира при всяка къща. Кукерът се търкаля, момата мете с метлата. Бръснарят бръсне стопанина, а докторът преглежда стопанката.
Стопанките ги даряват богато с наденици, сланина, хляб и др.
След като обиколят цялото село, се връщат на мегдана, където орат, сеят и т.н. Всичко това се прави за плодородие и за изгонване на злите духове. Кукерът се търкаля, за да поляга реколтата. След края на ритуала всички участници се събират, гощават се със събраните подаръци и се веселят. До късно играят хора на игрището.
В неделя на Сирни заговезни се прави паликош. Кош, пълен със слама, се запалва и се издига нависоко на хорището. Възрастните хора наричат: " Както гори кошът, така да изгорят злините, клеветите, лошотиите, кражбите". Около горящия кош играе цялото население. Когато кошът падне на земята, всички го прескачат, та да няма бълхи през годината. Накрая всички си хващат ръцете и се прощават като казват: " Дай да се простим!- Простено да ти е!" . По- младите целуват ръце на по- възрастните и им искат прошка. Щом свършат паликошът и хорото, всички се събират по родове и заговяват. Заговява се с баница със сирене- плакета, и варена кокошка, а на другия ден вече се пости.
Вечерта на заговезни се прави и "хамкане". На тавана с конец се завързва бяла халва или варено яйце и се върти. Децата са наредени в кръг и се стремят да го захапят с уста без да си служат с ръце. Обикновено конецът се насочва към най- малкото дете, за да го хване и да се радва. След това то дава от халвата на другите.
От кукерските игри до заговяването виждаме как се преплитат езическите с християнските обичаи.
В Малко Търново и околните села кукерските игри и паликошът се изпълняват всяка година.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1171