НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

  [BG]   EN  
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

 
Рейтинг: 3.00
(1127)
Новини
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За нас
Проекти
Анкети
Традиции и обичаи
Клуб "Млад приятел на книгата"
Състав за изворен фолклор
Състав за стара градска песен "Старата липа"
Детска театрална група "Убастия"
Състав за художествено слово "Аз Буки Веди"
Школа по изобразително изкуство
Декларации по чл. 19а от Закона за народните читалища
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ - 2
Полезни връзки
За контакти


Текущи проекти Календар

Традиции и обичаи / Трифоновден- ден на лозаря

Трифоновден- ден на лозаря
05.02.10 11:22

Автор:По материали от книгата "Странджа. Материална и духовна култура"
Привечер срещу празника или рано на другата сутрин се извършват обредни действия за неутрализиране на вредните за дома и стопанството животни- мишки, вълци, змии и др.
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Сутринта задължително се ходи на черква и се взима светена вода. С нея се пръскат стаите, оборите и нивите против мишки.
Тук е широко разпространена една легенда: Богородица тръгнала на този ден да се "сарандисва"- да си чете очистителна молитва на 40- тия ден след раждането на Христос, в черквата. По пътя срещнала Трифон, който зарязвал лозето си. Възниква спречкване между двамата- той й се присмива, че тя е мома, а пък е родила дете. Богородица се обижда, връща се и се оплаква на брат си Симьон. Той я утешава, но отива при жената на Трифон и й казва да занесе на мъжа си на лозето кърпа и сол, защото си е порязал носа. Трифоница отива там и вижда, че той е съвсем здрав, но в този момент муха кацва на носа му, той замахва да я прогони и тогава си порязва носа. Трифоница го превързва и така те разбират, че св. Богородица е праведница.
С тази легенда е свързано обредното зарязване на лозята. Рано сутринта мъжете, добре нахранени, за да е сита годината, с баници, сланина, вино и ракия тръгват към лозята. Най- напред стопанинът зарязва един или три "кютука" /пръчки/, полива ги с вино и благославя. Мъжете свиват на венци първите отрязани пръчки и ги слагат на главите си. После се събират на обща трапеза и се черпят с вино и ракия. Като се върнат в село, се залавят на мегдана на общо хоро.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1651