НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

  [BG]   EN  
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1914"- ГР. МАЛКО ТЪРНОВО

 
Рейтинг: 3.00
(1127)
Новини
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За нас
Проекти
Анкети
Традиции и обичаи
Клуб "Млад приятел на книгата"
Състав за изворен фолклор
Състав за стара градска песен "Старата липа"
Детска театрална група "Убастия"
Състав за художествено слово "Аз Буки Веди"
Школа по изобразително изкуство
Декларации по чл. 19а от Закона за народните читалища
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ - 2
Полезни връзки
За контакти


Текущи проекти Календар

Традиции и обичаи / Баба Марта- първи март

Баба Марта- първи март
05.02.10 11:45

Автор:Из книгата "Странджа. Материална и духовна култура"
Настъпването на Баба Марта- 1 март, е свързано с извършването на много действия, целящи да осигурят хубаво време през целия месец, за да се предпазят посевите от слана и градушка.
Вземи в gLOG
Рано сутринта на този ден , преди изгрев слънце, стопанките изнасят навън бял и червен плат- обикновено бяла възглавница, бяла кърпа и червен пояс, червена престилка. Мятат ги на плета, на прозореца, върху стряхата или върху керемидите на покрива. Платовете се слагат на такова място, че да "гледат срещу слънцето". Това се прави, за да "се срещне Марта с весело", "да е засмяна и бяла Марта". За жените било много важно коя от тях първа е направила този ритуал, или коя първа е "срещнала Марта".
Първомартенската обредност е свързана и с магически практики за предпазване от вредители. Жените изтупват дрехите навън, за да не ги нападат червеи.
Широко разпространено е връзването на мартенички, изработени от усукани бял и червен вълнен конец. Те се връзват на шиите на момите, на ръцете на децата, на шапчиците на пеленачетата, на вратовете, опашките или звънците на младите животни- ярета, агънца и и пиленца. Според народните представи мартениците се връзват, за да не почерняват лицата на децата, когато ги срещне Марта. Обикновено те се носят до първото кукане на кукувицата, до появата на първите лястовици или щъркели докато "Марта излезе" /до края на месеца". Тогава се свалят и конецът, без да се къса, се слага под камък, за да са здрави и яки децата. След няколко дни децата повдигат камъните ,и ако видят мравки и дребни буболечки, вярват, че годината ще е плодовита за овцете, ако има червеи и бръмбари- годината ще е добра за конете.
През първата събота на м. март стопаните почистват курниците, за да нямат кокошките кокошинки.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0979